sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kauppa laineilla


Sieltä se tulee, Christina Sipoosta.

Maaseudun sorateillä törmää vielä joskus myymäläautoon (niitä on jäljellä noin kolmekymmentä, kun 1970-luvulla niitä oli pitkälti toistatuhatta). K-ryhmän kaksi Vankkuri-myymäläautoa huristelee jopa pitkin Helsingin esikaupunkeja, paikaten lähikauppojen kuolemia. Mutta periharvinainen ilmiö on valintamyymälä laineilla. Tällainen on Sipoon Karhusaaren Winberg & Winbergin kaupan myymälälaiva Christina. Lajissaan se on tiettävästi Suomen viimeinen. Kierroksensa saariston asukkaiden ja mökkiläisten valintamyymälänä Christina aloitti nelisenkymmentä vuotta sitten.

Christina operoi Sipoon ja Itä-Helsingin saaristossa. Helsingin puolella se käy Iiluodolla, Iso Leikosaaressa, Paloluodolla, Satamasaaressa, Villingissä - ja nyt toista kesää Vartiosaaressa. Kausi jatkuu 13.8. saakka. Vartiosaaressa alus käy tiistaisin ja torstaisin kello 17:15 (vartin myöhästymiseen kannattaa kuitenkin varautua). Pysäkkipaikka on Reposalmen laituri.


Porvoolaisen Tarmolan kotileipomon leivät ovat herkkua ja helteillä jäätelöpakastimen luukku käy tiheään.

Neljätoista metriä pitkästä ja neljä metriä leveästä kauppalaivasta löytää kaikki peruselintarvikkeet (myös pientuottajien lähiruokaa) sekä monenlaista talon ja puutarhan pidossa käytännöllistä tavaraa kaasupulloista, maaleihin ja nauloihin sekä huussikarikkeeseen ja multaan. Sitä mitä ei löydy, tilataan asiakkaalle. Fiilis ruumapuodissa on omaa luokkaansa - mantereen automarketteja ei tule heti ikävä.


Palvelusta vastaavat Siv Ahonen ja Evelyn Vilkman (vas.). Laivan kapteeni on Enska Mäntylä.

Christinan koko aikataulu löytyy täältä:
http://kauppalaivachristina.websites.fi/4-fi.html

torstai 22. heinäkuuta 2010

Karttaperhosen menestystarina


On ihmeellistä, että oranssin perhosen munimista munista kehittyy tällainen tumma siivekäs - ja tällaisen tumman perhosen munista puolestaan oranssi lepattaja. Kakkossukupolven karttaperhonen kuvattiin saaren pohjoisosan niityllä 18.7.

Vartiosaaressa on näkynyt useampana 2000-luvun kesänä karttaperhosia. Runsaslukuinen laji ei saaressa ole, mutta jonkinlainen kanta sillä silti näyttäisi olevan. Täpläperhosten heimoon kuuluva karttaperhonen (Araschnia levana) oli vielä 1990-luvulla suurharvinaisuus. Se oli tavattu vain muutaman kerran aivan itärajalta. Vuonna 1999 tapahtui kummia: karttaperhonen vaelsi joukolla Suomeen ja onnistui muodostamaan pysyvän jalansijan maastamme.

Suomessa karttaperhonen on levinnäisyytensä pohjoisella äärirajalla; lauhkean vyöhykkeen lajina sen valta-aluetta on Keski- ja Itä-Eurooppa, Baltia sekä Venäjä aina Japaniin saakka. Karttaperhosen levittäytyminen jatkuu. Laji on - sinällään hyvin huolestuttavan - ilmastonmuutoksen kaunis ja vaaraton edustaja.


Karttaperhosen siipien kärkiväli on 3-4 senttimetriä. Laji on saanut vankan jalansijan etelärannikon tuntumasta. Sen vahvinta aluetta Suomessa on kuitenkin itärajan seutu, jossa se kapuaa pohjoiseen jo Vienan tasalla. Vartiosaaresta on tavattu harvakseltaan lajin molempia sukupolvia.

Erikoista karttaperhosessa on se, että sillä on kesässä kaksi sukupolvea, joiden ulkonäkö poikkeaa täysin toisistaan. Niinkin paljon, että niitä on erehdytty pitämään eri perhoslajeina. Halpaan meni muun muassa legendaarinen luonnontieteilijä Carl von Linné, joka nimesi karttaperhosen eri sukupolvet omiksi lajeikseen. Ensimmäinen, toukokuun lopulla ja kesäkuussa lentävä sukupolvi on väritykseltään punertavan oranssi (se muistuttaa aavistuksen nokkosperhosta); toinen, heinäkuun puolivälistä lentävä sukupolvi on pääväriltään tumma, miltei musta. Molemmilla sukupolvilla on siipien alapinnoilla karttamaisia kuvioita, joista laji on saanut nimensä useissa kielissä. Mainittakoon, että aniharva perhoslaji ylipäätään ehtii kehittää lyhyen kesämme aikana kahta sukupolvea.

Karttaperhosen musta ja piikikäs toukka syö ravinnokseen nokkosta. Ei hullumpi valinta. Nokkonen on muun muassa Mihin kasvimme kelpaavat -kirjan (1942) laatineen hyötykasviguru Toivo Rautavaaran (1905-1987) mukaan paras luonnonvarainen hyötykasvimme. Samaa on sanonut kasvien lääkeominaisuuksiin perehtynyt kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo.


Mettä tankkaamalla jaksaa. Imukärsä on onnekas varuste, jota läheskään kaikilla perhosilla ei ole.

Tiibetin säveliä Vartiosaaressa



Tiibetiläistä musiikkia ei olla usein kuultu Suomessa. Itse asiassa kaikkien aikojen ensimmäistä kertaa sitä kuultiin maassamme tänään. Paikka oli Vartiosaari ja Mieto ry:n huvila. Siellä koettiin hienotunnelmainen aamupäiväkonsertti Dorje Tseringin tahdittamana.

Tsering on Pohjois-Intian Dharamsalasta, jonne hänen vanhempansa saapuivat pakoon Kiinan toimeepanemaa Tiibetin miehitystä 1959. Vanhemmat kuolivat raskaissa tietöissä (tuolloin ainoa leivänsyrjä) ja poika joutui lastenkotiin. Siellä hänellä oli onnekseen mahdollisuus aloittaa kansanmusiikin opiskelu, mikä kasvoi elämäntehtäväksi. Nyt Tsering opettaa lapsille ja aikuisille Tiibetin perinteistä laulua, soittoa ja tanssia. Hän hallitsee tiibettiläiset kansansoittimet, joita ovat dra-nyen, piwang, flute ja yang-qin. Hän on julkaissut jo yhdeksän albumia. Suomeen yksityishenkilön kutsusta saapunut Tsering esiintyy tulevana viikonloppuna Faces-festivaaleilla Raaseporin Pohjassa.


Sää suosi ja konserttipaikaksi kävi huvilan pihamaa.


Rock'n'rollin kitara ja mies -yhdistelmä tunnettiin jo kansanmusiikissa. Esiintyminen oli välillä fyysisesti liikkuvaa. Hetken aikaa artisti intoutui jopa soittamaan kitaraa niskansa takana rock-jumalien tavoin.


Kitaran lisäksi Tsering soitti huilua ja tiibetiläistä viulua.


Osa yleisöstä rohkaistui opettelemaan tanssiaskelia.


Viimeinen biisi toivotti onnellisuutta kaikille. Tämän kaltainen myönteisen ansion omistaminen muiden hyväksi on tapa, joka on vahvasti läpäissyt tiibetiläisen kulttuurin.

Artisti piti keikkapaikastaan. Juuri Intian hälinästä päästyään hän ihmetteli hiljaisuutta ja miltei kainosteli täyttää sitä.

perjantai 2. heinäkuuta 2010

Porkkanoita ja mielenrauhaa

Oheinen Marko Leppäsen teksti julkaistiin Vihreä Lanka -lehdessä kesäkuussa 2005, mutta sopii edelleen kuvaamaan viljelypalstojen tunnelmaa Vartiosaaressa.



Onnellisella ihmisellä on multaa kynsien alla, uskovat kesäsaaren viljelijät. Palstoilla pyörii myös kirjapiiri.

Vuohenjuuri kukkii keltaisena, mooseksenpalavapensaan eteerinen tuoksu häilähtää tuulessa, mullasta ostavat päätään peruna, punajuuri, pinaatti ja porkkana. Kasvimaanaapurusten ja ystävysten Liisa Junnolan ja Marja Salaksen viljelypalstat Helsingin Vartiosaaressa ovat kesäpäivän pieni Eeden.

Rouvien suojeluksessa versoaa useita kymmeniä ravinto- ja koristekasveja, joista suurin osa on monivuotisia. Kestosuosikkejaan, kuten kesäkurpitsaa, papua ja sipulia, he kylvävät joka vuosi. Monet siemenistä ja taimista on hankittu Hyötykasviyhdistyksen kautta tai vaihdettu tutuilta.

”On nautinto saada jotain puhdasta, ihanaa ja itse viljeltyä”, Salas iloitsee. Hänen uusin tuttavuutensa on mangoldi, joka sopii kaikenlaisiin pataruokiin.

”Itse olen tykästynyt erityisesti lipstikkaan”, Junnola kertoo. ”Sillä voi korvata lihaliemikuution ruoanlaitoissa. Kuivatan myös villeistä ja viljellyistä vihanneksista yrttivihannesjauhetta. Seokseen kuuluu punajuuren ja voikukan lehtiä, siankärsämöä, nokkosta ja oreganoa.”

D-vitamiinilataus ja oppia lapsille

Satoa naiset kertovat saavansa niin plajon, että sen kotiin kantaminen ja käsittely käy jo työstä. Viljelyn päämotiivi ei ole kuitenkaan kasa papuja lautasella. ”Luonnon helmassa unohtaa huolet ja rentoutuu”, Salas perustelee ja kutsuu kahville siimekseen asetetun pöydän luo.

”Käymme kasvimaalla pari kolme kertaa viikossa keväästä myöhäissyksyyn. Tässä yhdistyy D-vitamiinihoito, linnunlaulu ja hyötyliikunta”, Junnola hehkuttaa.

Hän vakuuttaa, ettei kitkeminen ja kuokkiminen kismitä. Välillä lapsenlapset tulevat mukaan palstalle. ”Kasvimaa on lapsille mieluisa paikka. He pääsevät näkemään, mitä viljely on ja mistä ruoka tulee”, isoäidit kertovat yhdestä suusta.

Kirjallisuus kukoistaa kasvien keskellä

Aiemmin toimistosihteerinä työskennellyt Junnola ja farmaseuttina toiminut Salas ovat jääneet pari vuotta sitten eläkkeelle. Alppilassa asuva Junnola viettää nyt kuudetta palstakesäänsä, laajasalolaisella Salaksella kasvimaa on ollut jo yhdeksän vuodenkiertoa.

Viereiset neljä palstaa ovat nekin vanhojen tuttujen hallussa. ”Juuri yhdessäolon vuoksi tämä on niin pahuksen hauskaa”, Salas huomauttaa.

Kasvimaalla ei puhuta pelkästään potuista ja rikkaruohoista. Siellä myös arvioidaan kirjallisuutta ja runoutta. ”Meillä on kirjallisuuspiiri, joka kokoontuu talvisinkin. Viimeksi luimme Yasunari Kawabatan Lumen maan. Myös kuvataide on monelle meistä yhteinen harrastus”, Junnola kertoo.
Hänellä on työhuone, jossa hän tekee grafiikkaa, akvarelleja ja öljyväritöitä. Esteetikko pitää ajatuksesta, että oman maan persoonallisesti kippuraisesti ja hajakokoiset kasvikset kapinoivat kaupan standardimalleja vastaan.

Silmänruoka kasvimaa tarjoaa toki joka metrillä. Siitä pitää huolen akileija, ruusu, syysasteria, helokki, karpaattienkello ja moni muu värikäs sulokas.

”Tämän juudaankolikon ystäväni toi Madeiralta. Se ei ole lainkaan pelästynyt Suomen lmastoa, Salas sanoo ja hypistelee korkeavartista, lilan ja valkoisen väreissä kukkivaa kasvia. Nimi tulee läpikuultavista siemenpusseista, jotka litteinä ja pyöreälinjaisina muistuttuvat kolikoita.

Äkämäpunkki ja supi karttavat viljelmiä

Kasvien terveysvaikutukset kiinnostavat viljelijöitä. He ovat onnekkaita, sillä naapuripalstan proviisori teki gradunsa kasvien terveysvaikutuksista ja osaa kertoa niistä kaiken mahdollisen.

Luomuviljely kuuluu Vartiosaaren vajaan satapalstaisen kasvimaan pelisääntöihin. Tuholaisia häädetään nokkosveden, kahvinpurun ja kanelin kaltaisin asein. Lannoitteeksi käy merilevä tai paikallisten hevosten jätökset.

Kummallakin naisista on lapsuudesta periytyviä kasvimaamuistoja, jotka käyvät yhä ohjenuorasta.

”Tämä on nostalgista puuhaa. Muistaa sen, miten äiti kasveja laittoi”, kertoo Pohjois-Karjalasta lähtenyt Junnola.

Ohikulkijat eivät ole pihistäneet satoa, vaikka täytenä notkuvat marjapensaat ja luumupuu ovat tyrkyllä saaren pääväylää toimittavan kärrytien laidassa. Veronkanto voi silti käydä supikoiran, jäniksen tai fasaanin muodossa.

”Mustaherukkaan on nyt iskenyt äkämäpunkki. Se tuhosi silmut ennen kuin ne ehtivät aueta. Koko pensas pitää hävittää, jos otuksesta haluaa eroon”, Salas harmittelee.

”Periaatteessa minun ei pitäisi olla viljelijä”, hän naurahtaa. ”Yhdenkin hyönteisen tappaminen tekee niin pahaa, että pyydän sitä anteeksi taivaanisää myöten.”

Puhtaalle kasvimaalle soutuveneellä


Vartiosaari on nimensä mukaisesti saari, johon kuljetaan veneellä. Yleisellä vesibussillakin pääsisi, mutta Junnola ja Salas soutelevat veden yli.

Vaan miksi valita kasvimaa merta edempää, kun palstoja on tarjolla mantereellakin?

”Puhtauden vuoksi”, Salas perustelee ja vetää keuhkonsa täyteen raitista ilmaa. ”Täältä ei ole mittauksissa havaittu mitään saasteita. Siksi myös metsän marja- ja sienisatoa voi hyödyntää turvallisin mielin.”

Vartiosaari on Helsingin yleiskaavassa selvitysalue, eli sen kohtalo on avoin. Vaihtoehto saaren rakentamisesta asuinalueeksi saa kasvimaaihmisten niskakarvat pystyyn.

”Saaren tuhoaminen olisi korvaamaton tappio. Se kuuluu virkistysalueeksi kaupunkilaisille”, naiset sanovat yksissä tuumin.