keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Miten päästä Vartiosaareen kesällä 2013?

Tässä esitämme yhteenvedon siitä, miten Vartiosaareen pääsee vesibussia käyttäen kesällä 2013 ja retkeen liittyviä käytännön vinkkejä etenkin niille, jotka tulevat kokemaan saaren uuden terveysluontopolun.

Retkeilijöitä Viikinkikallion kummelilla.

2 tunniksi, lähtö Hakaniemestä tai Laajasalosta, paluu samaan paikkaan:

Ehdit mukavasti kiertää 2,5 km mittaisen terveysluontopolun ja tehdä sen harjoitteet. Mukaasi mantereelle viet rennon mielen ja paljon uutta inspiraatiota ja hyvää tuulta.  Jos ryhmässäsi on pieniä lapsia, jotka tekevät harjoitteita antaumuksella ja kävelevät hitaammin, voitte harkita lähtöpisteen kartan avulla reitin kiertoa vain osittain, esimerkiksi tallille asti, josta pääsee saaren päätietä takaisin aloituspaikkaan. Mukaan juotavaa ja naposteltavaa!

Hakaniemestä (Korkeasaaren lautan lähtölaiturin luota) /Laajasalosta (Reposalmentie 1):
Muina päivä paitsi ma:
Hakaniemestä klo 10.00 / Laajasalosta klo 10.40 ja perillä saaressa klo 10.45. Paluukyyti Laajasaloon/Hakaniemeen lähtee klo 12.45.
Hakaniemestä klo 17.00 / Laajasalosta klo 17.40 ja perillä saaressa klo 17.45. Paluukyyti Laajasaloon/ Hakaniemeen lähtee klo 19:45.

5 tunniksi, lähtö Vuosaaresta, paluu samaan paikkaan:

Ehdit kiertää ajan kanssa terveysluontopolun ja kerätä mukavan satsin sieniä tai marjoja.  Erityisesti lapsiperheet viihtyvät usein tallin tienoilla pidempään. Tässä vaihtoehdossa pääset kokemaan retkeilyllisen ja mieleenpainuvan päivän ja viipymään terveyspolun kohteilla mielesi mukaan. Tutkimusten mukaan lapsuuden luontokokemukset voidaan muistaa huippukokemuksina läpi elämän. Ota kunnon eväät ja termos reppuun, saaressa ei ole vakituista kahvilaa.

Vuosaaresta klo 12, perillä Vartiosaaressa 12:45. Paluukyyti Vuosaareen lähtee 17:45. Huomaa, että Vuosaaren linjan liput ovat kalleimmat, 9 euroa aikuiselta.

7 tunniksi, lähtö Hakaniemestä tai Laajasalosta, paluu Vuosaareen:

Ehdit uppoutua polun kiertämisen lisäksi harrastukseesi kuten valokuvaukseen tai marjastukseen ja ottaa nokoset. Voit vaeltaa saaren metsissä, tutkailla kasveja ja havainnoida lintuja.  Koko päivän luonto-oleilu voi kohottaa vastustuskykyäsi useiden päivien ajaksi. Ota lämmin ruoka ruokatermokseen tai trangia mukaan. Vettä saa tallilta. Istuma-alustat, huopa, uima-asut tai sadeasu mukaan tilanteen mukaan.

Hakaniemestä klo 10.00/ Laajasalosta klo 10.40 ja perillä saaressa klo 10.45. Paluukyyti Vuosaareen lähtee klo 17:45.

9 tunniksi, lähtö Hakaniemestä tai Laajasalosta, paluu Hakaniemeen tai Laajasaloon:

Ehdit kokea lapsuudenkaltaisen loputtoman päivän ja jakaa sen kenties ystävän tai harrasteryhmän kanssa. Luonto tarjoaa inspiroivan ilmapiirin sosiaalisille tapahtumille, mutta toisaalta tarjoaa tilaisuuden niistä vetäytymiseen. Ehdit kiertää polun ja viettää aikaa mieluisessasi paikassa, kenties kirjaa lukien, uiden tai seikkailen kartan avulla saaren muissa osissa. Neliökilometrin kokoisessa saaressa kohdataan silloin tällöin eksyneitä, mutta yleensä aina onnellisia sellaisia. Ota lämmin ruoka termokseen tai trangia mukaan ja lisäksi kunnolla muuta evästä. Vettä saa tallilta. Saaressa ei ole vakituista kahvilaa.

Hakaniemestä klo 10.00/ Laajasalosta klo 10.40 ja perillä saaressa klo 10.45. Paluukyyti Laajasaloon/Hakaniemeen lähtee klo 19.45.

Mitä mukaan?

Reitti kulkee aitoja ja paikoin hieman haastavia metsäpolkuja pitkin (huonojalkaisille mahdollisuus kiertää vain osa reitistä). Mukaan siis hyvät kävelykengät, sateella vedenpitävät. Mukaan myös vesipullo ja eväät nautittavaksi saaren kallioilla tai tallin pihamaan pöytäpenkkiyhdistelmässä.

Huom! Kaikki ajat ovat +/- 5 minuuttia, ole ajoissa laiturilla.
Lippujen hinnat: Laajasalo-Vartiosaari-Laajasalo 3 euroa/suunta. Hakaniemi-Vartiosaari-Hakaniemi 7 euroa/suunta. Vuosaari-Vartiosaari-Vuosaari 9 euroa/suunta. Laivalla käy toistaiseksi maksuvälineenä vain käteinen. Lapset 4-12-vuotiaat -50%.

Tiedot perustuvat Suomen Saaristokuljetuksen aikatauluihin (www.suomensaaristokuljetus.fi), joihin muutokset mahdollisia. Nämä aikataulut ovat voimassa 11.8. asti kaikkina päivinä lukuun ottamatta maanantaita. Välillä 12.8. – 1.9. aikataulut ovat edelleen samat, mutta ajoja on ainoastaan keskiviikkona, perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Välillä 2. – 15.9. aikataulu ja reitti supistuvat, mutta Vartiosaareen pääsee edelleen (ks. tarkemmin liikennöitsijän sivuilta).

4 kommenttia:

 1. Kiva blogi ja ihana Vartiosaari! Sellaista tietoa kaipaisin, että voiko saareen tulla omalle veneellä ja mihin laituriin veneen voi kiinnittää?

  VastaaPoista
 2. Vartiosaaressa ei vielä valitettavasti ole kunnon vierasvenelaituria, mutta vaatimaton laitri etelärannalla aivan rantaruttojuuren vieressä on käytettävissä tilapäispysäköintiin.

  Sijainti Kansalaisen karttapaikassa:
  http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&text=Laituri&srs=EPSG%3A3067&y=6673030&x=393151&lang=fi

  Saaren pohjoispuolella on puolestaan Tervaluotoa vastapäätä hyvä, kivetön ja tarpeeksi nopeasti syvenevä sorapohjainen luonnonranta, johon voi vapaasti kiinnittyä jokamiesoikeuksien puitteissa.

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Olisi mukava tulla saaressa käymään, mutta kysyisin, että saako saareen (ja yhteyslautalle) tuoda koiria? En löytänyt mistään tietoa tästä.

  VastaaPoista
 4. Hei! Koiria voi toki tuoda kytkettyinä saareen. Uskoaksemme niitä sopii kuljettaa myös yhteysaluksessa, mutta asia kannattaa varmistaa Suomen Saaristokuljetukselta (yhteystiedot löytyvät yhtiön nettisivuilta).

  VastaaPoista