torstai 22. heinäkuuta 2010

Tiibetin säveliä VartiosaaressaTiibetiläistä musiikkia ei olla usein kuultu Suomessa. Itse asiassa kaikkien aikojen ensimmäistä kertaa sitä kuultiin maassamme tänään. Paikka oli Vartiosaari ja Mieto ry:n huvila. Siellä koettiin hienotunnelmainen aamupäiväkonsertti Dorje Tseringin tahdittamana.

Tsering on Pohjois-Intian Dharamsalasta, jonne hänen vanhempansa saapuivat pakoon Kiinan toimeepanemaa Tiibetin miehitystä 1959. Vanhemmat kuolivat raskaissa tietöissä (tuolloin ainoa leivänsyrjä) ja poika joutui lastenkotiin. Siellä hänellä oli onnekseen mahdollisuus aloittaa kansanmusiikin opiskelu, mikä kasvoi elämäntehtäväksi. Nyt Tsering opettaa lapsille ja aikuisille Tiibetin perinteistä laulua, soittoa ja tanssia. Hän hallitsee tiibettiläiset kansansoittimet, joita ovat dra-nyen, piwang, flute ja yang-qin. Hän on julkaissut jo yhdeksän albumia. Suomeen yksityishenkilön kutsusta saapunut Tsering esiintyy tulevana viikonloppuna Faces-festivaaleilla Raaseporin Pohjassa.


Sää suosi ja konserttipaikaksi kävi huvilan pihamaa.


Rock'n'rollin kitara ja mies -yhdistelmä tunnettiin jo kansanmusiikissa. Esiintyminen oli välillä fyysisesti liikkuvaa. Hetken aikaa artisti intoutui jopa soittamaan kitaraa niskansa takana rock-jumalien tavoin.


Kitaran lisäksi Tsering soitti huilua ja tiibetiläistä viulua.


Osa yleisöstä rohkaistui opettelemaan tanssiaskelia.


Viimeinen biisi toivotti onnellisuutta kaikille. Tämän kaltainen myönteisen ansion omistaminen muiden hyväksi on tapa, joka on vahvasti läpäissyt tiibetiläisen kulttuurin.

Artisti piti keikkapaikastaan. Juuri Intian hälinästä päästyään hän ihmetteli hiljaisuutta ja miltei kainosteli täyttää sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti