tiistai 22. maaliskuuta 2011

Naapurisaaressa: Vasikkaluoto

Mustarastaan huilu soi jo illassa ja päivä on kiepsahtanut yötä pidemmäksi. Talven viimeisiä hiihtokelejä viedään - ja hyvä niin. Yksi lähitutkimusretki piti kuitenkin suksin vielä tehdä ja se suuntautui Vartiosaaren pohjoispuoliseen lähinaapuriin Vasikkaluotoon. Epävirallisesti myös nimellä Konekari - se oli aikoinaan Kone Oy:n virkistyspaikka ja sitten Helsingin Sotainvalidien lomapaikka - tunnettu muutaman hehtaarin saari on vain kivenheiton päässä Tervaluodosta, joka on puolestaan maahankohoamisen vuoksi käveltävässä yhteydessä Vartiosaareen.

Pian saari näkee uuden aktiviteetin aallon, sillä Malmin Seudun Partiolaiset on saanut sovittua sen vuokraamisesta käyttöönsä. Eräs partiolaisten visioista on perustaa Partiosaari Oy ja järjestää Vasikkaluodon käyttö siirtolapuutarhan malliseksi, mutta ensisijaisesti partiolaisille suunnattuna. Partiolaiset aloittavat Vasikkasaarella parin kesän koeluontoisella vuokrasopimuksella. Saarelle on myös suunniteltu uusien kesämajojen rakentamista. Hiljattain on kuitenkin päätetty, ettei Helsingissä saa rakentaa tulvariskin vuoksi alle kolme metriä merenpinnasta sijaitseville paikoille, mikä rajaa pois huomattavan osan Vasikkasaaren rakennuspotentiasta.

Lopputalven tunnelma Vasikkasaaressa oli terapeuttisen unelias ja tyylikkäästi nostalginen. Seuraavassa kuvia eräistä saaren rakennuksista ja pari näkymää Vartiosaarenkin suuntaan.


Vasikkasaaren päärakennus nähtynä Tervaluodon suunnasta, jossa on kapea ruovikkoinen salmi.


Tätä rakennusta näyttäisi käytetyn aika ajoin myös talvella.


Keinut kuuluvat kesään.


Sympaattisen vaatimaton saunamökki linnuntietä noin kahden kilometrin päässä Itäkeskuksen kauppakeskuksen hektisiltä shoppailubulevardeilta.


Rinteeseen tehdyssä rakennuksessa näyttäisi olevan vanhempi hirsinen osa.


Päärakennuksen länsisiipi on toiminut ruokalana ja tanssipaikkana.


Vanha kunnon tölli.


Vartiosaaren pohjoisrannikkoa Vasikkaluodon suunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti