perjantai 11. maaliskuuta 2011

Suksija, tiedä sulat


Mikäs Vartiosaarta on lähestyessä, kun valkeana hohtava Viikinkikallio osoittaa jo pitkälle oikean suunnan.

Hiihtäjät ovat kansoittaneet kevättalven jäät Vartiosaaren ympärillä. Kunnon pakkastalvena lähijäät ovat kaiken kaikkiaan luotettavat. Virtauksien vuoksi saaren liepeillä on kuitenkin kaksi kohtaa, joissa jääpeitteeseen ei ole luottamista tai jotka jopa pysyvät sulina. Esittelemme ne alla.


Vartiosaaren itäpuolella Ramsinniemen suuntaan on Ramsinsalmi, jonka suulla on virtapaikka. Tänä talvena se on pysynyt auki.


Koko Ramsinsalmi ei ole pakkastalvina vaarallinen, vaan nimenomaan sen suuosa ja lähempänä Ramsinniemen rantaa. Kuvassa näkyvät väylätolpat toimivat muistisääntönä: niiden liepeillä vain rantoja myöten ja mieluummin Vartiosaaren puolelta.


Toinen vaaranpaikka on saaren luoteisnurkalla Jatasalmen kaikkein kapeimmassa kohdassa, jossa salmen leveys on tuskin 20 metriä. Tässä käy kova virtaus. Latu kiertää sulan kulkemalla vasemmalla näkyvän Trissanin mökin pihan halki. Oikeanpuoleinen ranta on tammisalolaisen rivitalon tonttia.


Jatasalmen kapeikon sula lähempää nähtynä. Tässäkin muistisääntönä pätevät väyläkepit: niiden lähelle ei ole menemistä, vaikka kohta onkin välillä jäässä.


Edellä esiteltyjä sulia lukuunottamatta jää Vartiosaaren ympärillä on kestänyt tänä talvena ajoneuvotkin. Tässä kaartaa jäätie saareen lähellä Sunnanvikin kartanon saunaa.


Historiallisena kuriositeettina saimme taiteilija Jussi Kiveltä 1950-luvun poliisien koulutusoppaasta kopioidut sivut, joissa on käytetty Vartiosaarta hukkumistapauksessa laadittavan tutkimusraportin esimerkkipaikkana.


Putkiasentaja Joonas Pynnön kalmo on päätynyt "Vådön saaren eteläkärjeen". Tapaus on ilmeisesti kuvitteellinen, mutta voisi olla tietysti totta.

Vilkkaasta vesilllä ja jäillä liikkumisesta huolimatta Vartiosaaren ympäristöstä ei ole viime vuosilta hukkumistapauksia. Olkoon näin myös jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti