keskiviikko 28. joulukuuta 2011
Tapani riehui saaressa
Massiiviset puuvanhukset napsahtelivat poikki kuin cocktail-tikut.
Eteläinen Suomi sai Tapaninpäivänä tuta talvimyrskyn, joka kantaa nyt Tapanin nimeä. Sen raivotessa muun muassa Helsingissä ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa. Pyyhkäisy, josta ei juuri osattu varoittaa etukäteen, vei 300 000:n talouden sähköt. Tämä koettiin myös Vartiosaaressa. Moniin mantereen asukkaisiin verrattuna saarelaiset olivat kuitenkin onnekkaita, sillä käytännössä jokaisessa huushollissa on mahdollisuus lämmittää ja kokatakin puulla. Turvallinen ja toimiva yhteiskunta on kupla. Suloinen sellainen tokikin, mutta jotain, minkä puhkeamiseen ei lopulta paljoa tarvita. Siksi avuttomuuteen ja teknologiaorjuuteen ei tulisi vajota.
Myrskyä seuraavana päivänä lämpötila Helsingin Kaisaniemessä nousi 9,9 asteeseen. Se on korkein lämpötila, mitä kyseinen havaintoasema on koskaan mitannut joulukuussa sitten perustamisensa 1844. Maaperää ovat puolestaan liottaneet ennätyssateet, jotka tekivät vähitellen puidenkin otteen kamarasta huteraksi. Ilmaston oudontumista?
Juurakkorykelmää saaren pohjoisosassa, josta kaatui iäkäs kuusimetsä.
Myrskyn siivellä meriveden pinta kohosi noin metrillä normaalista, mikä sai rantaraitit lainehtimaan ja laitureiden kannet aaltojen alle.
Puiden kaatuilu tulee jatkumaan, sillä moni puu jäi konkeloon.
Myrskyn runtelema sähkölinja täytyy rakentaa uudelleen, sillä tolppiakin kaatui.
Tilapäinen sähkö vedettiin kuitenkin jo seuraavana päivänä Tapanin hillumisen jälkeen.
Lipputankokin sanoi raks!
Vanha honka oli nähnyt monta myrskyä, mutta kohtasi nyt kellistäjänsä.
Vaikka tuuli tyyntyi kestää Suomenlahdelle pakkautuneen veden tasoittuminen Itämeren altaaseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti