lauantai 14. tammikuuta 2012

Joutsenet lähtivät, jäät tulivat


Joutsenet jättävät Vartiosaaren vesialueen 7.1.

Vartiosaaren elämän aikakirjoihin voi merkitä, että tänään 14. tammikuuta loptettiin saaren pohjoispuolisessa Jatasalmessa kelirikkorännissä veneily ja siirryttiin jäillä kävelyyn. Tällä kertaa kelirikko kesti runsaan viikon. Viime kädessä ratkaiseva oli pohjoisensuuntaiseksi kääntynyt tuuli, joka lakaisi jäältä lunta ja mahdollisesti sen kovettumisen. Ensimmäisenä tulevaan jäähän reagoivat joutsenet, jotka viisaasti nostivat kytkintä heti aallon muututtua hyhmäksi loppiaisena. Itämeressä on ollut tänä talvena jäätä vähemmän kuin 80 vuoteen, joten joutsenten on helppo löytää uusi paikka uiskenteluun.


Meri on muuttunut tahmeaksi hyhmäksi, jonka aaltoilu on lakannut. Meriveden pinta on samalla korkealla ja yltää laiturin kannelle.


Tässä jäätyvää mössöä on hämmennetty ajamalla siitä pari kertaa veneellä edestakaisin. Se on Don Quijoten hommaa, kun tuulikaan ei ole riittävää ollakseen avuksi salmen avaajana.


Vartiosaaren lähivesien joutsenet suuntaavat länteen.


Hetkellinen auringon välkähdys sytyttää Tammisalon rannan loistoon.


Tässä on käytössä kelirikkokelpoinen metallivene. Ohjaus on jumissa ja venettä täytyy ohjata kallistuksin kuin moottoripyörää. Lystiä saa silti olla.


Tässä on vakiintunut kelirikkokanava eli ränni.


14. tammikuuta ränni on jämähtänyt.


Ennen veneen nostamista tutkitaan jään kantavuus edellä lykittävän pelastautumisjollan kanssa. Ja kantoihan se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti