perjantai 25. kesäkuuta 2010

Kasvi esittäytyy: lehtoängelmäPohjois-Vartiosaaren lehdossa näyttää näinä viikkoina ikään kuin leijuvan matalalla pieniä pilviä. Väriltään näitä on kahdensävyisiä, valkeita ja violettejä.

Kyseessä on kasvierikoisuus lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium). Kosteita lehtomaisia niittyjä suosiva lehtoängelmä esintyy Etelä-Suomessa muutamassa paikassa satunnaisena viljelyskarkulaisena. Sitä käytettiin ennen vanhaan ja joidenkin maatiaisharrastajien keskuudessa nykyisinkin puutarhakasvina. Runsaskukkaisena, monivuotisena ja keskimäärin metrin mittaan varttuvana se onkin hieno koristekasvi.Luonnonvaraista lehtoängelmää esiintyy muun muassa Baltiassa, Karjalan Kannaksella ja Laatokan Karjalassa. Nyky-Suomen alueelta kasvi löydettiin 1956 Kiteen Närsäkkälästä. Myöhemmin löydettiin vielä pari muuta Pohjois-Karjalan esiintymää, mutta laji on kaikkialla ahtaalla toisaalta ihmistoiminnan ja toisaalta lehtojen umpeenkasvamisen ja kuusettumisen vuoksi.

Vartiosaaren lehtoängelmäesiintymä on muutaman aarin laajuinen, runsas ja vakaa. Se on ilman muuta Helsingin hienoin esiintymä kyseisen kasvin osalta, sikäli kun sitä edes muualla pääkaupungin luonnossa enää kasvaa (aiemmin on mainittu niukka Vuosaaressa sijaitseva esiintymä).

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on luokitellut Pohjois-Vartiosaaren lehdon arvokkaaksi kasvikohteeksi. Se on mukana mielenkiintoisessa Luontotietojärjestelmässä. Karttapohjaista järjestelmää pääsee tutkimaan tässä osoitteessa:
http://ptp.hel.fi/ltj/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti