tiistai 29. kesäkuuta 2010

Saaren linnut


Saarta kierrettiin sen ulkolaitoja mukaillen ja sen sisällä risteillen, jotta oppisimme mahdollisimman hyvin tuntemaan sen siivelliset asukkaat.

Tässä vaiheessa kesää pikkulinnut huutavat suu auki tai ovat jo harjoittelemassa lentämistä. Kuukausi sitten oli eri tilanne, kun linnuilla oli vielä kova tahto kertoa itsestään laululla. Kiersimme toukokuun 20. - 21. päivä, kiivaimman pesäpaikkojen varauksen aikaan saaren eri osia yhdessä kokeneen lintuharrastajan Mikko Putkosen kanssa.

Retki alkoi illalla 20.5. vesilintulaskennalla. Jo kävelymatkalla rantaan havaitsimme useita iltalenkkiään kiertäviä lehtokurppia, jotka pitävät veikeää kurnutusta lentäessään. Ilma oli selkeä ja tyyni, lämpötila + 12. Kiersimme saaren veneellä ja teimme havaintoja saaren tuntumassa olevista vesilinnuista. Havaintojemme mukaan silkkiuikut sekä tukkasotkat ja sinisorsat ovat saaren rantojen tavallisimpia vesilintuja. Havaitsimme seuraavat lajit:

Silkkiuikku 6 pesää ja yksi yksilö
Tukkasotka 5 paria
Sinisorsa 8 yksilöä
Nokikana 1 yksilö
Kyhmyjoutsen 1 yksilö
Iskokoskelo 1 yksilö

Lisäksi ohilentävinä tai levähtämässä havaitsimme: 5 kalalokkia, 16 valkoposkihanhea, kalatiiran, naurulokin ja harmaahaikaran.

Aamulla viiden jälkeen jatkoimme retkeämme maalintujen laskennalla. Retkikuntamme oli yksimielinen siitä, että kesäaamuun heräämistä ei kadu koskaan. Mikä konsertti meitä olikaan vastassa auringon lisäksi. Ensimmäisenä saaren pohjoisosan lehdossa mustapääkerttu lauloi kauniisti kuin puron solina. Ruovikossa puolestaan törmäsimme parittelevaan punavarpuspariin. Ruovikossa ruoko ja rytikerttunen lauloivat "tietokonemaisella" äänellään vuoron perään.

Viiden minuutin kuuntelu kussakin lajissaan edustavassa elinympäristössä tuotti seuraavassa esitellyn tuloksen. Lajin perään kirjoitettu luku ilmaiseen havaittujen yksilöiden lukumäärän 50 metriä joka suuntaan havaintopisteestä ja sulkuihin merkitty luku osoittaa 50-100 metrin säteellä havaittujen yksilöiden lukumäärän.

Rytiä kasvava rantaniitty:

Ruokokerttonen 3
Rytikerttunen 1
Punavarpunen 1 pari
Pajusirkku
Sinitiainen
Pajulintu (3)
Mustarastas (1)
Peippo (1)
Varis (1)

Noustuamme rantaniityltä saaren pohjoisosan lehtoon kuulimme käen, lehtokertun, mustapääkertun, harmaasiepon ja kirjosiepon. Matkalla kuusikkoon lauloivat laulurastas ja metsäkirvinen polun varrella.

Kuusimetsä:

Peippo 2(3)
Vihervarpunen 1
Laulurastas (1)
Pajulitu (2)
Punarinta (1)
Haarapääsky (1)
Varis (1)

Pian havaintoajan jälkeen paikalle pyrähti vielä kaksi töyhtötiaista.


Huomio terästyi entisestään kun metsässä nähtiin vilaukselta jokin nisäkäs, mahdollisesti supikoira.

Matkalla seuraavaan pisteeseen (Palokärjen kierroksen alkupäässä) kuulimme nuolihaukan kimeän kiikiikiikiikii äänen ja hippiäinen taituroi viulumaista lauluaan.

Vanha kuusimetsä:

Vihervarpunen 1 pari
Peippo 1(2)
Mustarastas 1(1)
Talitiainen 1
Nuolihaukka (1)
Isokäpylintu (1)
Kirjosieppo (1)
Pajulintu (1)

Kalliomännikkö:

Metsäkirvinen 1
Järripeippo 1
Mustarastas 1
Vihervarpunen 1(2)
Peippo (2)
Punarinta (1)
Haarapääsky (1)
Pajulintu (1)

Tallin tienoilla lauloi rautiainen jatsahtavaa lauluaan.

Ennen ajanoton alkamista lehtipensaikossa ylitsemme lensi kulorastas, jonka ääni muistuttaa tulen ensimmäistä räpsähdystä alkavassa kulossa. Niin sen ainakin vanha kansa selitti.

Lehtipensaikko:

Pensaskerttu 1
Harmaasieppo 1
Peippo (2)
Räkättirastas (1)
Tiltaltti (1)
Punavarpunen (2)
Pajulintu (1)
Sinisirsa (1)
Haapana (1 pari)
Mustarastas (1)
Sinitiainen (1)
Talitiainen (1)
Varis (1)
Metsäkirvinen (1)
Sepelkyyhky (1)

Taiteilijatalo, piha ja puutarha:

Pensaskertun laulu "riity rätyräty" sekoittui lehtokertun pulppuavaan liverrykseen, mikä tuotti aikamoisen äänten sekoituksen tässä laskentapaikassa.

Peippo 1 (1)
Kirjosieppo 1 pari
Mustarastas 1 (1)
Lehtokerttu 1
Talitiainen 2
Pensaskerttu 1
Västäräkki 1
Sinitiainen (1)
Varis (1)

"Sinikan lehto" (vanhan kaivon luona), lehtimetsä:

Peippo 2 (4)
Mustarastas 1
Sinitiainen 1
Peukaloinen (1)
Sepelkyyhky (1)
Sirittäjä (1)
Pajulintu (1)
Kirjosieppo (1)
Varis (1)
Lehtokerttu (1)
Vihervarpunen (1)

Luostarin pihalla oli kolme kottaraista ja sen lisäksi kuulimme hernekertun ja kuusitiaisen matkalla luostarilta Tonttukirkolle.

"Mansikka- ja kirkkopolkujen risteys", sekametsä:

Pajulintu 1
Lehtokerttu (1)
Talitiainen (1)
Mustarastas (1)
Peippo (1)
Sinitiainen (2)
Metsäkirvinen (1)
Vihervarpunen (1)


Tiedot huolellisesti ylös.

Kesäillan ja -aamun retkemme havainnot osoittivat, että saarella on pienestä alastaan huolimatta monipuolinen lintulajisto. Muita aiemmin saarella havaitsemiame lintuja ovat muun muassa palokärki, lehtopöllö, viirupöllö, huuhkaja, närhi, puukiipijä, sepelkyyhky, pikkulepinkäinen ja korppi.

Lopetukseksi sopii ranskalaisen ornitologi A. Toussenel'n kuvaus siitä, kuinka hän löysi kutsumuksensa siivekkäiden tutkijaksi.

"Muisto ensimmäisestä aivan yksin löytämästäni linnunpesästä on piirtynyt mieleeni syvemmin kuin kouluvuosien ensimmäinen aineenkirjoituspalkinnto. Se oli kaunis viherpeipon pesä, jossa oli neljä punertavanharmaata munaa. Niissä oli punaisia viivoja kuin vertauskuvallisessa kartassa. Siinä paikassa sanomaton mielihyvä iskeytyi lävitseni kuin salama, joka naulitsi sekä katseeni että jalkani paikoilleen yli tunniksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti