perjantai 1. heinäkuuta 2011

Allekirjoita Vartiosaari-vetoomus!

Nyt jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa helpolla tavalla Vartiosaaren säilymiseen luonto- ja kulttuurimiljöökeitaana. Kaavoituksessa uhanalaisen saaren puolesta on perustettu vetoomus, jonka voi allekirjoittaa tässä osoitteessa: http://www.adressit.com/pelasta_vartiosaari

Allekirjoittaminen vie aikaa vain hujauksen ja vetoomuslinkin levittäminen on enemmän kuin suotavaa. Alla adressin teksti, joka tietysti löytyy myös allekirjoituslomakkeen yhteydestä, kuten lisäksi englanninkielinen teksti.

----------------------------------------------------------------------------
Kaavoituksen uhkaama Vartiosaari säilytettävä luontokeitaana

Itä-Helsingin sisäsaaristossa sijaitseva Vartiosaari on luonnoltaan ja kulttuurimiljööltään ainutlaatuinen, monipuolinen ja erinomaisesti säilynyt. Saari tarjoaa mahdollisuuden saaristoluonnosta ja hiljaisuudesta nauttimiseen keskellä pääkaupunkia, mikä on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellista.

Saaren tulevaisuutta ei silti ole turvattu, vaan sen kohtalosta päätetään parhaillaan valmisteltavassa Uudenmaan maakuntakaavassa ja sen ohjausta seuraavassa Helsingin yleiskaavassa. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on ilmaissut halunsa selvittää mahdollisuutta, jossa saari kytkettäisiin sillalla mantereeseen ja rakennettaisiin uudeksi asuinalueeksi.

Museovirasto on luokitellut Vartiosaaren vanhoine huviloineen valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon (muun muassa Esplanadin ja Suomenlinnan rinnalle). Myös saaren luonto on hyvin monimuotoista vaihdellen rehevimmistä karuimpiin biotyyppeihin. Saaressa on Suomen ainoa tunnettu rantaruttojuuriesiintymä ja harvinaislaatuinen kotkansiipilehto. Vuonna 2003 tehdyssä kartoituksessa Vartiosaari on luokiteltu ykkösluokan lepakkoalueeksi, mikä tuo sen kansainvälisten suojelusopimusten piiriin.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että

* Suojellut kasvit, eläimet ja rakennukset otetaan huomioon kaavaa valmistellessa.
* Vartiosaari kaavoitetaan luonnonarvoja ja olemassa olevaa rakennusperintöä kunnioittaen kaikkien ulottuvilla olevaksi virkistysalueeksi.
* Saaren seudullista ja kansainvälistä virkistysarvoa on edistettävä kehittämällä vesibussiliikennettä nykyistä toimivammaksi ja lisäämällä saaren yleistä tunnettavuutta.

---------------------------------------------------------------------------

2 kommenttia:

  1. Paska juttu, elitististä itsensäsuojelua koko vartiosaasikeskustelu tähän asti! Ne jotka nauttii etuuksista, pitää kiinni loppuun asti oikeuksistaan. Muut ei edes tiedä mistään mitään, kun ovat ulkopuolisia - kaupunkilaisia.

    VastaaPoista
  2. Löydä saari omaksesi. Vesibussin aikataulu löytyy tästä osoitteesta:
    http://www.cardinalmarine.fi/reittiliikenne.php

    VastaaPoista