lauantai 7. elokuuta 2010

Zen-buddhalaiset tapasivat sisar Hannelea


Sisar Hannele ja noviisimunkki Yong U sunim.

Vartiosaaressa koettiin viime keskiviikkona pieni mutta merkittävä uskontojen välinen askel. Bodhidharma-yhdistyksen zen-buddhalaiset harjoittajat vierailivat sisar Hannelen luona Ekumeenisen karmeliittaluostariyhteisön luostarilla. Vapaamuotoisen seurustelun ohessa Sisar Hannele esitteli luostaria ja sen toimintaa.

Tapaamisen ytimeksi muodostuivat kaksi luostarin rantakappelissa tehtyä istuntoa. Ensimmäisessä noviisimunkki Yong U sunim (Janne Päivikkö) luki kuuluisan buddhalaisen mietiskelyteksti Ydinsutran, jonka jälkeen seurasi hiljaista meditaatiota 20 minuuttia. Ydinsutra eli Sydänsutra on viisausopetus, jossa esitellään ilmiömaailman keskinäisriippuvainen ja pysyvistä elementeistä "tyhjä" luonne tavalla, joka muistuttaa - metaforistaan huolimatta - modernin hiukkasfysiikan löytöjä. Sisar Hannele luki puolestaan varhaiskristillisen tekstin 300-luvulta. Sitä niin ikään seurasi 20 minuutin meditaatio (karmeliittojen termein kontemplaatio).

Molemmat osapuolet pitivät tapaamisen hengestä ja haluavat ottaa uusiksi jo muutaman viikon päästä, jolloin mukaan toivottavasti saadaan buddhalaisia nunnia. "Suuressa maailmassa" muun muassa Dalai-lama on jo pitkään käynyt kirkkoisien kanssa buddhalaisuuden ja kristillisyyden välistä dialogia. Opillisten eroavaisuuksien etsimisen sijasta kanssakäyminen keskittyy yhteisen pohjan löytämiseen. Sitä on yllättävän paljon, vaikka buddhalaisuutta ei voida pohjimmiltaan pitää edes uskontona, kuten Dalai-lama on usein huomauttanut.


Tapaamisessa oli mukana noin 15 henkeä, joista osa oli luostarilla käynnissä olleelta kurssilta. Vasemmalla tänä kesänä valmistunut majoitusmökki, jossa on kaksi huonetta omilla sisäänkäynneillä. Taaempana kappeli.

Bodhidharma ry. on vuonna 1947 perustettu Suomen vanhin buddhalainen yhdistys, joka tunnettiin alunperin nimellä Buddhismin ystävät - Buddhismens Vänner ry. Lähinnä buddhalaisuuden korealaista muotoa sŏn (zen) harjoittavan ryhmän pääopettaja on suomalaissyntyinen Tae Hye sunim.
http://www.bodhidharma.fi/bodhidharma.fi/

Ekumeenisen karmeliittaluostariyhteisön tarkoituksena on evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksen pohjalta sekä ekumeenisen kohtaamisen, karmeliittaspiritualiteetin ja uskontojen välisen dialogin hengessä tehdä tunnetuksi ja edistää kontemplatiivista rukouselämää Suomessa.
www.ekumeenisetkarmeliitat.net/index.php?js=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti