sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Kasvi esittäytyy: RantaruttojuuriVapusta alkaen parin viikon ajan saaressa voi ihailla kukkivaa rantaruttojuurta (Petasitus spurius). Luontopolun varrella sijaitsevalla ruovikkoisella hiekkarannalla kasvava noin 40 hedekukan kasvusto on Suomen ainoa lajissaan. Vuonna 1974 havaittua suurharvinaisuutta pyhiinvaeltaa keväisin katsomaan ja kuvaamaan botanisteja ja kasvibongareita, jotka heittäytyvät kasvin nähdessään maihin kuin kumartaakseen sitä. Kamerat käyvät ja ilmeet ovat muikeita.

Rantaruttojuuren kasvupaikka on saaren ainoa luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu alue. Kukaan tiedä, onko kasvin juurenpalanen ajelehtinut Viron rannikolta tai muualta Itämeren eteläisimmiltä rannikoilta, joissa rantaruttojuuri esiintyy luonnonvaraisena, vai onko sen alunperin joku tuonut huvilansa puutarhaa somistamaan. Rantaruttojuurta löydettiin 1930-luvulla myös Ahvenanmaan Eckeröstä, mutta sikäläinen esiintymä katosi. Luonto on alituista aaltoliikettä; lajit levittäytyvät ja taantuvat kuin tanssien ilman ihmisnäppienkin vaikutusta.

Rantaruttojuuri kasvattaa ensin kukkavarret, muhkeat ja leveät lehdet kehittyvät vasta kesää kohden. Koristekasvina viljellystä ja luontoonkin karanneesta etelänruttojuuresta sen erottaa keltaisten kukkiensa vuoksi (etelänruttojuurella ne ovat punaiset). Nimi viittaa kasvin käyttöön lääkekasvina: myrkyllisiä alkaloideja sisältävää juurta on käytetty parantamaan vaivoja kuten migreeniä, yskää ja jopa ruttoa. Ehkä keskiaikaisen vastaavuusmagian harjoittajat, joiden yleinen periaate oli "sama parantaa saman", havaitsivat ruttojuuren hajun muistuttavan paiseruton pelättyä hajua.

Maavarsiverkostonsa turvin kasvi näyttää löytänen kohtalaisen vakaan sijan rannalla. Kuitenkin sekä kurttulehtiruusu että jättibalsami, molemmat ärhäköitä syrjäyttäjäkasveja, yrittävät vallata siltä alaa. Harvinaisen kasvin soisi säilyvän rehevöityvällä rannalla. Joten keltakukkaisen ystävämme puolesta: tervetuloa kitkemään ja niittämään balsamia ennen sen kukintaa!


Jälleen yksi harras kasvien ihailija havaittu rantaruttojuuren äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti